11 Mayıs 2015 Pazartesi

BAŞKOMUTANLIK MİLLİ PARKI (AFYON)

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Ege Bölgesi'nin İçbatı Anadolu Bölümü'nde, tarihi ve kültürel değerlerin korunması amacıyla oluşturulmuş park. Kurtuluş Savaşı'nın önemli çarpışmalarına sahne olan ve günümüzde Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşakilleri sınırları içinde kalan toplam 42.183 hektarlık alan, 8 Kasım 1981'de ulusal park olarak ayrılmıştır.
Birbiriyle bağlantısı olmayan Kocatepe ve Dumlupınar adlı iki bölümden oluşur. Kocatepe bölümü Afyonkarahisar kentinin güneybatısındaki ünlü Kocatepe Anıtı'nı da içine alır. Dumlupınar bölümü Afyonkarahisar'ın Sincanlı, Kütahya'nın Altıntaş veDumlupınar, Uşak'ın Banaz ilçelerine ait bazı toprakları kapsar. Mustafa Kemal'in "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" buyruğunu verdiği Çalköy (bugün Zafertepeçalköy) bu bölümdedir. Ulusal park alanı içinde çeşitli şehitlikler, anıtlar ve bir de müze vardır.

    TİTUS TÜNELİ  (HATAY)

Samandağ ın 5 Km. kuzeyinde denize hakim yamaçlarda M.Ö. 300 yıllarında Seleuykos Nikator tarafından kurulan ve kurucusunun adı ile anılan şehirdir. Şehrin, dağın hemen bitiminde , dağdan gelen derelerin ağzında bir iç limanı vardı. Sellerin bu limanı Doldurması tehlikesi ortaya çıkınca imparator Vespasianus zamanında dağ delinerek bir tünel açılması kararlaştırıldı tünel Titus zamanında tamamlandI.Derenin önü bir duvarla kapatılarak sel suları , yüksekliği 7 mt. genişliği 6 mt olan bu tünel vasıtası ile uzaklara akıtıldı , böylece limanın dolması engellenmiş oldu.130 mt si tünel , kalanı açık kanal halinde olan tünelin uzunluğu girişten Çevliğe kadar 1380 mt. dirTünelin deniz tarafındaki girişine göre sağ tarafta , 100 Mt. kadar uzaklıkta kaya mezarları vardır burada kayalara oyulmuş mağaraların içinde bulunan çok sayıda mezarın en çok ilgi çekeni , çukurun tabanındaki geniş mağaradır. içinde çok sayıda mezar bulunan bu mağara diğerlerinden farklı yapılmış yüksek ve gösterişli bir mezar yüzünden halk arasından ”Beşikli Mağara” olarak anılmaktadırAntik şehrin yerleşim yerinin yukarı kısımlarında tapınak kalıntılarına da rastlanır , bunlardan başka , Mağaracık köyü civarında da çok sayıda mağara vardır.

DEMİRKAPI (HATAY)

Kent surlarındaki 4 kapıdan en büyüğü olup, Halep kapısı da denilmektedir. VI. yy’da Justinianus döneminde sellerin akışını kontrol etmek için yapılmıştır. Günümüzde hala sağlam olarak ayakta durmaktadır.

ŞAVŞAT KALESİ

Artvin il merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Şavşat ilçesindeki kale,turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biridir.Ulaşımı oldukça kolaydır.İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki iki derenin birleştiği vadide yer alır.Şavşat Kalesi, 1987 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir ve turizm açısından önemli bir noktadır.Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur.Yapılan arkeoloji kazılar sonucunda X.yüzyılda Gürcü Bagratlı Krallığına ait olduğu anlaşılmıştır.Kale daha sonraki yıllarda Osmanlılar tarafından 1850'li yıllara dek  Ocaklık merkezi olarak kullanılmıştır.Toplamda 12.741,93 metrekarelik bir alanı vardır.

PORTA MANASTIRI (ARTVİN )

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Porta ismi bilinenin aksine gürcüce değil, İtalyancadır. Tercümesi ise büyük kale, giriş kapısı anlamına gelmektedir.Osmanlıdan evvel doğu Karadeniz uzun yıllar Ceneviz kolonisi olarak kalmıştır ve isimde ordan kalmıştır. Kafkaslara giriş kapısı olduğu gibi, aynı zamanda köyde çok eski bir kale vardır.Porta (Pırnallı) manastırı Gürcistan'da Hanztis Monasteri adıyla tanılmaktadır.Porta (Pırnallı) Manastırı, Artvin il merkezine bağlı Pırnallı Köyü'nün Bağlık mezrasında bulunmaktadır ve 9.yüzyılda Bagrat Krallarından 1.Aşot'un torunu Prens Khaoi Kral Gurgen'in hükümdar olduğu dönemde yapılmıştır.Pırnallı'nın güneybatısında,iki vadinin arasındaki,kuzeyden güneye doğru alçalan bir sırt üzerine yapılmıştır. Manastır, ;kilise, şapel, çeşme ve çan kulesinden oluşmaktadır.Etrafında mezraya ait evleri görmek mümkündür.16.yüzyılın sonunda terk edilmiştir.Manastır ve manastırı çevreleyen evler, Ortaçağ yerleşme düzenini yansıtan güzel bir örnektir.

HARPUT BUZLUK MAĞARASI 

Elazığ'a 12 km,Harput'a 4 km mesafede bulunan Buzluk Mağarası,Keban Baraj Gölü'nün seyir tepesi konumunda yer alır.Buzluk Magarası'nın tarihi Urartulara uzanıyor.Jeomorfololik yapısı nedeniyle mağara içerisinde meydana gelen klimatolojik şartlar ve hava sirkülasyonu dolayısıyla yaz aylarında içinde doğal tabakalar,sarkıtlar ve dikitler halinde buzlar oluşuyor.Kış mevsiminde ise bu durumun tam tersine buz oluşumu meydana gelmiyor ve içeride sıcak bir hava hüküm sürüyor.Hava bu özelliği nedeniyle eski tarihlerde başta Serince ( Şüşnaz )Köyü olmak üzere , civar köylerde yaşayan insanlar yiyeceklerini saklamak için bu mağarayı kullanıyorlarmış.Mağara içerisinde meydana gelen buzların bazı hastaların tedavisinde kullanıldığına dair rivayetlerde görülmektedir .

HARPUT KALESİ (ELAZIĞ)


Harput Kalesi, Urartular tarafından dikdörtgen bir plan üzerine kurularak yapılmış olan mimari yapıdır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Şu anki Elazığil sınırları içerisindedir. Rivayete göre yapımında kullanılan harca su yerine süt eklenmiştir bu nedenle Süt Kalesi olarak da adlandırılır. Kale şu günlerde restore edilmektedir.Fakat çoğu kişinin de bildiği ve sorduğu gibi Süt Kalesi'ndeki süt kullanılma sebebi su Kıtlığı olduğu içindir.Bu sebepten dolayı süt kullanılmış.

10 Mayıs 2015 Pazar

PUENTE DEL INCA

Doğal kaya köprü parlak turuncu ve sarı bakterilerle kaplı. Bu bakterilerin oluşma nedeni ise kaya duvarları kaplayan doğal kükürt kaynakları.

TUFA TEPELERİ

Mono Gölü bir kapalı havza, yani su girebiliyor ancak çıkamıyor. Suyun buradan çıkmasının tek yolu kaynaması.

ŞAMPANYA HAVUZU


Bu renkli sıcak su kaynağının yüzey sıcaklığı 74 santigrat derece. Baloncuklar ise sudaki karbondioksitin yüzeye çıkmasından kaynaklanıyor.

MOERAKİ KAYALARI

Bu dev kayalar aslında okyanus tabanında oluşmuş ancak yüzyıllardır devam eden erozyon ve deniz çekilmesi sonucu bugün sahilin ortasında oturuyorlar.


Film seti değil gerçek

GÜZELLİK HAVUZU 


(Yellowstone Milli Parkı, ABD).Güzellik havuzuna yakından bakış… Bu gölcük Kromatik Kaynak adı verilen yakınlardaki bir başka gölcüğe bağlı. Su birikintilerinin birinin seviyesi yükseldiğinde diğerininki düşüyor.

DALGA

Dalga (Utah, ABD) Bazıları kurgu filmlerindeki bilinmeyen gezegenleri andıran bu bölgelerin tamamı doğal oluşumlar. Ancak kimilerinin nasıl oluştuğunu açıklama konusunda bilim insanları bile kifayetsiz kalıyor...Jurassic döneminde yani yaklaşık 190 milyon yıl önce oluşan bu bölge Navajo kumtaşıyla kaplı. Kayaçların aşınmasıyla dalgalı bir görünüm ortaya çıkmış.

HİLLER GÖLÜ 

(Batı Avustralya).Bilim insanları gölün rengini açıklamayı başaramıyor ancak pembeliğin alglerden kaynaklanmadığı kanıtlandı.

BÜYÜK MAVİ ÇUKUR

Büyük mavi çukurBelize açıklarında bulunan büyük sualtı obruğu veya deniz çukuru. Belize City'den 70 km uzaklıkta bulunanLighthouse Resifi'nin merkezinde bulunur. 300 metre çapında ve 124 metre derinliğindeki delik dairesel bir biçimdedir. Büyük mavi çukur, UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesinde Belize Set Resifi koruma sistemininin bir parçasıdır.

FİL KAYASI

Fil Kayası,Fire State Park Vadisi, Nevada, ABD Fil gibi görünen kum taşı oluşumu.


KRATER GÖLÜ

Krater gölü, yanardağların kraterinde suların toplanmasıyla oluşan göllere denir.Kraterin dibinde yer alan yanardağ bacası, taşlaşan lav tarafından tıkandığında, yağışlar ve eriyen karlar krater içinde birikir.Türkiye’deki en büyük krater gölü olan, Nemrut Dağı üzerindeki 12 km² yüzölçümlü Nemrut Krater Gölü, dünya sıralamasında da ikinci sıradadır. Meke Gölü, Acıgöl (Nevşehir),Gölcük gölü, Aygır Gölü ve Acıgöl (Konya) ise ülkedeki diğer krater gölleridir.

TUHAF TEPELER

Tuhaf Tepeler (Nambung Milli Parkı, Batı Avustralya).Doğal kireçtaşından oluşan bu yapıların bazılarının yüksekliği 5 metreyi buluyor. Bu tepeler 25 bin ila 30 bin yıl önce denizin çekilip geriye deniz kabuklarını bırakması sonucu oluşmuş.

KAYAN TAŞLAR


ABD'nin Kaliforniya ile Nevada eyaletlerinin sınırında bulunan Death Va( Ölüm Vadisi ) ''hareket eden taşları'' ile yıllardan beri bilim adamlarının dikkatini çekiyor.Tüm bilim adamalarının araştırma yapmalarına rağmen bir türlü taşların hareketleri açıklanamıyor.Bir teze göre, rüzgarın taşların kum üzerinde kaymalarını sağlıyor.Ancak yüzlerce kiloluk taşları oynatabilecek kadar şiddetli rüzgarlarla karşılaşılmıyor.Ayrıca aynı noktadan hareket etmeye başlayan taşların nasıl oluyor da farklı yönlere doğru yönelmesini kimse açıklayamıyor.

GİDEROS

Batı Karadeniz‘in doğa harikası en güzel koylarından biri olan Gideros Amasra – Cide Sahil Yolu ve Kastamonu il sınırları içinde. Çevresi yemyeşil dik dağlarla çevrili kestane, kayın, meşe, çam ve şimşir ağaçlarıyla çevrili olan koy sakin suları ile de bir gölü andırıyor.

KÜÇÜK KARGI KOYU

Muğla Karayolu üzerinde ve Fethiye’ye 3 km. uzaklıkta bulunan, Günlük ağaçlarıyla çevrili KüçükKargı Koyu, Katrancı Adası’nın kuzeyinde yer alır. Ender bulunan günlük (Sığla) ağaçları etrafa güzel bir koku yayar. Yoğun gölgesi olan ağaçlar aynı zamanda koyu da serinletmekte. Doğal bir akvaryumu andıran Küçük Kargı koyunun ağzı lodosa bakıp meltem rüzgarlarına da açıktır. Dalmayı sevenlerin de gözdesi olan koy, piknikçi ve kampçılarında tercih ettiği her türlü ihtiyacın karşılanabildiği yerlerin başında gelmektedir. 

KARABURUN

İzmir’in en küçük ilçesi Karaburun, yapılaşmanın görülmediği birçok koyu ve doğasıyla, Türkiye’nin bilinmeyen güzellikleri arasında yer alıyor. İzmir ile arasındaki 130 kilometrelik yolun keskin virajlarla örülü olması nedeniyle ulaşım sorunları bulunan Karaburun, yarımada üzerindeki 1 belde ve 13 köyün merkezi konumunda.

 YENİŞARBADEMLİ

Toros ve Anamas dağlarının birleştiği noktada, denizden 1150 metre yükseklikte, yeşilliğin hakim olduğu Isparta’nın Yenişarbademli ilçesi, doğal güzellikleriyle ilgi çekiyor.Tarih boyunca bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan, Roma ve Bizans dönemlerinin Gorgorum Antik Kenti olarak da adlandırılan Isparta’nın Yenişarbademli ilçesi, sadece tarihiyle değil, birbirinden farklı renklerin buluştuğu doğasıyla da beğeni topluyor.Dört mevsim boyunca yeşil kalmayı başaran Yenişarbademli, Pınargözü Mağarası ile turizmpotansiyeline, Dedegül Dağı ile de dağcılık turizmine katkıda bulunuyor.

 ŞÖVALYE ADASI



Fethiye Körfezi'nin ağzında, körfezi koruyormuş gibi yerleşmiş Şövalye adası, patika yürüyüşleri, suya batmış evler ve şehir duvarları etrafında yapılan kano gezileri, Haçlı Seferleri dönemine ait kalenin kalıntıları çevresinde yapılan keşif turları ile meşhur.

 GÖLYANI YAYLASI

Giresun'da keşfedilen Gölyanı Yaylası'nın Türkiye'de ekoturizmin gözdesi. Gölyanı Yaylası'nın, 50 dolayındaki otantik yayla evi, gölü ve ladin ağaçlarından oluşan ormanlık alanlarıyla görenlerin beğenisini kazanıyor.

YEDİ ADALAR

Doğal güzelliğiyle ünlü ve mercan kayaları ile çevrili olan Yedi Adalar,Gökova‘ya tekne ile yapılan mavi yolculukların en güzel uğrak noktalarından biri. Yazın meltem rüzgarını alıp Çam ormanlarıyla çevrili. Yürüyüş yapabilir, yüzüp dalabilir ayrıca yelken sporları içinde çok müsait.

ARBORETUM



Zonguldak'ın Gökçebey ilçesine bağlı Bakacakkadı beldesindeki tatil köyünde, ağaçların ve odunsu bitkilerin yetiştiği bir tür botanik bahçesi olarak adlandırılan ''arboretum'' bölgedeki önemli keşfedilmeye değer yerlerden.

KOCAYAYLA

Bursa'nın tarihi oldukça eskilere dayanan Keles ilçesinde bulunan Kocayayla, av ve doğa turizmi vazgeçilmez yerlerden. Doğayla iç içe inşa edilen ahşap evlerde, temiz ve serin havada tatil yapmak isteyen tatilciler için yeni bir yaşam alanı sunuyor.


FARALYA

Fethiye’nin gizli kalmış güzelliklerinin bulunduğu bir köy. Köyün bulunduğu 40 kilometrelik bölgede tarihi Roma ve Likya kalıntılarına, Kelebekler Vadisi’ne ve çeşitli doğal zenginliklere ulaşmak mümkün.

AKKAYA

Antik çağlardan beri üzerinde yerleşim olduğuna inanılan Akyaka, gözlerden uzak küçük bir balıkçı köyü. Türkiye’nin en Güney Batı ucundaki Muğla ilinin sınırları içinde yer alan Akyaka, Gökova Körfezi'nin doğu ucunda. Marmaris ile Muğla’nın ortasında Ula ilçesi sınırlarında bulunuyor. Gökova Körfezi'nin bittiği yerde, kuzeyinde bin metrelik Sakartepe Dağı, güneyinde ise Gökova Ovası bulunan Akyaka'nın bu konumu nedeniyle ilgi odağı.

BÜYÜK ÇATI KOYU

Gökova Körfezi Bördübed Limanının içinde bir S çizen Küçük ve Büyük Çatı koyları muhteşem birer doğal liman. Bu koylara karadan ulaşılamaması, koyların doğal şekli ile korunmasını da sağlıyor. Koylar aynı anda sadece 1-2 tekne alabiliyor. Koyların çevresinde ise çam ve günlük ağaçlarıyla kaplı muhteşem yürüyüş alanları var, ancak karadan ulaşım olmadığı için konaklama tesisi bulunmuyor. Rüzgar almadığı için deniz mavi bir çarşaf gibi. Datça ve Marmaris arasındaki Amazon Mevkii’ne dört kilometre mesafede.

       NOEL BABA KİLİSESİ


 Noel Baba Kilisesi" Demre'de bulunan "Noel Baba" olduğuna inanılan Aziz Nicholaos'ın ölümü ile yapılan kilise. Noel Baba'nın ölümünden sonra bir süre burada yattığı daha sonra kemiklerinin İtalyan denizcilerce Bari'ye götürüldüğüne inanılır.

9 Mayıs 2015 Cumartesi

Eskişehir

Eski olduğuna bakmayın aslında çok çok yeni..
Tam bir üniversite şehri.
Renkli çok fazla renkli..























YANİ SEN İSTANBULSUN..


Köşedeki çiçekçi seni sordu bu sabah











Burada yok dedim selam söyle dedi
Tazeymiş gülleri yokluğun gibi
Yürüdüm biraz seni düşledim
Umudumu seninle düşledim





                            Ne dar sokaklar...














                Ne boş duraklar...











Seni unutmama yardım etti
Senin küçük bir elvedan
Böyle büyük bir aşkı bitirebilir mi ne sanıyorsun 
Bazen bir kaldırım taşı

                Bazen bir sokak çalgıcısı














                 Yani sen İstanbul'sun









Senin küçük bir elvedan 

Böyle büyük bir aşkı bitirebilir mi
Ne sanıyorsun...



Bazen kanlıca sahili
















Bazen yalnız kız kulesi









Yani sen İstanbul'sun

  İZMİR

Türkiyenin bir ilidir.En kalabalık 3. şehridir.Yüz ölçümü olarak ülkenin 23. büyük ilidir.Eşsiz güzelliklere sahip gezip görülmesi gereken bir şehirdir.Kentin en önemli tapınağı Athena tapınağıdır.Bu tapınağın günümüze değin korunan en eski kalıntısı bir heykeldir.Her tarafı ayrı,farklı,değişik bir şehirdir.Sahil kenarlarıyla gezme alanlarıyla insanları kendine bağlamaktadır.



Meşhur saat kulesi


















Kalabalıklar arasında kaybolmayan bir güzellik 





               MARDİN TARİHİ                              







Mardin'in güzellikleri...










Evleri sanki üst üste dizilmiş bir dizi halinde.Yapıları,düzenleri kendilerine has adeta büyülüyor insanları..

Bir çok film'in çekilip göz önüne serildiği bir şehir.
Eski fakat eskimeyen tarihi tüm çıplaklığıyla ortada.

Dört bir yanımız güzelliklerle dolu..